איך בוחרים הרצאות לגמלאים?
כמעט בכל מועצה אזורית, מתנ"ס או עירייה יש מרכז להרצאות וסדנאות לגמלאים.
הם שמעו הכול, עברו הכל, כמעט שום דבר לא מפתיע אותם, יש להם זמן להקשיב, ללמוד, להכיר עוד, אבל חייבים לרתק אותם, להיות מעניינים, רלוונטים, מדוייקים, יצירתיים ועתידניים. גמלאים זה הקהל הכי מורכב, שצמא לידע, אך כבר שמע לא מעט בחייו, אז איך בכל זאת מחדשים לו? איך בונים תוכנית הרצאות נכונה לגמלאים?
הנה כמה נושאים שבעזרת ניסיון רב למדנו שמאוד מתאים לגמלאים:
1- בריאות – הגמלאים נמצאים בגיל בו נושא הבריאות טיפס לו בסדר העדיפויות – הרצאות על תזונה נכונה, ספורט מותאם לגיל, אורח חיים בריא, מתאימים מאוד לקהל זה.
2- מדע – כי את מי זה לא מעניין? בעיקר מדעי הגוף, במיוחד על המוח האנושי. הרצאות על מחקרים אחרונים ופורצי דרך בנושאי קוגניציה וזיכרון, סדנאות עם הפעלות מיוחדות שעוזרות לשיפור הקוגניציה והזיכרון.
3- אקטואליה – כל דבר שהוא על סדר היום הציבורי, מומלץ להביא עיתונאי מוכר.
4- טכנולוגיה ועתידנות – תחום העתידנות פורץ דרך בשנים האחרונות, האפשרויות הן בלתי סופיות, והחידושים הם לא פחות ממדהימים. מומלץ בחום להביא מרצה שמדבר על תחום העתידנות, מה נמצא ממש במפתן הדלת שלנו, מה יהיה בעוד עשרים שנה, ואיך העולם יראה בעוד 100 שנים.
5- טיולים ופנאי – עדיפות להרצאות על טיולים בארץ ישראל, ההרצאות משלבות היסטוריה, נופים, סיפורים מקומיים ואגדות, טיפים לאזורים שמתאימים לטיולים לגיל השלישי – מומלץ לעשות סידרה של הרצאות. כמו כן, ממליצה להביא הרצאה אחת של מדריך טיולים, בה הוא ירכיב ביחד עם המשתתפים טיול מותאם בארץ או בחו"ל.
6- ספרות – הרצאות על ספרות מוכרת, דמויות מספרים, חוויות הסופר, מסקנות מתוך ספרים מוכרים. מומלץ לקיים גם כשיח בקהל.
7- הצלחה – כי זה תמיד כיף לשמוע סיפור של מישהו שהצליח, לא משנה באיזה גיל. הרצאה מפי אדם שיש לו סיפור אישי יוצא דופן, בו הוא מגולל את סיפור חייו אל עבר ההצלחה, את המסלול הקשה שהוא עבר, התמדה, כישלונות, אכזבות, פחדים, ניצחונות.
8- מוזיקה – אחרון חביב, וחביב על כולם – הרצאה שמשלבת מוזיקה ושירה.
בהצלחה :)
מאת: דנית אוזן גרנות