שחרור לחץ ושחיקה בעבודה

כיצד מזהים ונמנעים מלחץ ושחיקה בקרב עובדים

בעולם התעסוקה המודרני מעסיקים רבים מצפים לראות את שורת הרווח ופחות מתחשבים בצרכי העובדים. דרישות רבות לביצוע משימות בעבודה תוך ציפייה למולטי טסקינג ושעות עבודה רבות עשויות להוביל לא מעט אנשים למצבים של לחץ ושחיקה בעבודה.

הגורמים ללחץ בעבודה ותסמיניהם


מקור הרגשת הלחץ בעבודה נובע מתחושת פער בין היכולת והתפיסה הנוכחית בזמן הווה לבין התוצאה הרצויה. עובד שחש שאינו עומד בזמנים בביצוע המשימות או מרגיש שהמעסיק אינו תומך בו ובפעולותיו, עשוי להיכנס ללחץ המתאפיין בתופעות כגון חוסר ריכוז, עייפות, רגשות של חוסר אונים ודיכאון, חוסר תשומת לב לפרטים המובילה לטעויות ולעתים לפגיעה כלכלית בארגון.

שחיקה מגיעה לאחר מצב מתמשך של לחץ לאורך תקופה, מה שיוצר חוסר רצון להגעה לעבודה, דיווח על ימי מחלה פיקטיבים כדי להימנע מהגעה לעבודה ומחשבות על חוסר התאמה לתפקיד ולתחום העיסוק. שחיקה ניכרת גם באופן פיזי ויכולה לגרום לכאבי ראש כרוניים, כאב גב, קוצר נשימה ואף לסכרת והתקפי לב.

כיצד ניתן להקטין מצבי לחץ שעשויים להפוך לשחיקה?


כצעד ראשון חשוב להיות מודעים למצב הנפשי - אישי בעבודה, גם לאחר יום העבודה. העובד נדרש לשאול את עצמו מדוע הוא מרגיש תחושה של לחץ וממה זה נובע. לאחר מכן נשאל; כיצד

נוכל לצמצם את הלחץ ולשפר את האווירה? שיתוף קולגה או מנהל בהרגשה, עשויה לשחרר את הלחץ ולהביא לתובנות שאולי נבעו מחוסר הבנה או תיאום ציפיות לקוי. חשוב לתת מקום לפעילות ספורטיבית המרגיעה את הגוף מלחצים, נותנת מרץ ומשפרת את תחושת הביטחון העצמי.

מה יוצא לי מזה?

לכל חברה או ארגון צריך להיות אינטרס להוריד לחץ מהעובדים על אף הרצון להגיע להישגים בכל מחיר. מעסיק שעובדיו לחוצים ושחוקים עשוי לשלם על כך בסביבת עבודה עכורה ועזיבה של עובדים מרובים. עבור המעסיק זהו זמן שמתבזבז על ניסיון מתמשך להשראת אווירה טובה, איתור וגיוס עובדים חדשים וזמן קליטה בארגון.

איך מתקדמים?


מצד המעביד חשוב לנקוט בפעולות להורדת הלחץ כגון, השתדלות שלא לפנות לעובד לאחר שעות העבודה המקובלות כדי לאפשר זמן פנאי אמיתי עם עצמו, משפחתו ולעיסוקים אחרים ללא הרגשת חוסר נוחות של אי תגובה לבוס. במידה ואפשרי, לתת גמישות בשעת הגעה או סיום ללא החסרת השעות המקובלות של המשרה הרי שזאת אפשרות שבאה לקראת העובד. שיחות עם המנהל הישיר ושיחות צוותיות מאפשרות ליווי ואיתור צרכים של עובדים עוד לפני הופעת לחץ ושחיקה.

בגרמניה וצרפת נקבע בחקיקה איסור לשלוח אי-מיילים לעובדים לאחר שעות העבודה, שם זה הוכיח את עצמו - שווה לנסות גם בארצינו.

הנה כמה כלים פשוטים להפחתת לחץ ושחיקה בקרב עובדים:

1-שימור ודאגה לצרכים בסיסיים של כל עובד – הפסקות יזמות של מנהלים, חופשות, מרחב עבודה נוח ונעים (כיסא נוח, שולחן רחב מספיק לצורכי עבודה, כלי כתיבה וכדומה).

2-פתיחות ועידוד קבלת עזרה – יש לעודד וליצור נוחות בקרב העובד כך שיוכל להרגיש בנוח לבקש עזרה כאשר יצטרך. צריך לייצר תרבות ארגונית כזו שמעודדת פתיחות,תקשורת בין עובד למעביד/מנהל ותמיכה. פתיחות כזאת תאפשר לזהות סימני שחיקה מוקדמים ברמה האישית של כל עובד ולטפל בזה כמה שיותר מוקדם.

3-פנאי – הפוגות בזמן העבודה ליצירת הווי של בידור וכיף בעבודה, כמו הרצאות, הפעלות, סדנאות כיפיות וכדומה. יצירת מתכונת קבועה של מפגשים פעם בכמה זמן מחוץ לשעות העובדה שבהם יקבלו העובדים תוכן מעניין, או יישבו אחד עם השני ויכירו אחד את השני.

4-פעילות גופנית – ע"פ מחקרים פעילות גופנית עוזרת בשיפור ההרגשה הנפשית ומשחררת המון לחצים שהצטברו בגוף. מקומות עבודה רבים כיום מבינים את זה ומעודדים פעילות גופנית גם בזמן העבודה – סדנאות ספורט כמו יוגה, פילאטיס וכדומה, ימי ספורט שכוללים גם הרצאות, תזונאית, פעילות ספורטיבית. ופעילות יזומה של משחק כדור בין העובדים פעם בכמה זמן.

5- עבודה מהבית אחרי העבודה – אין צורך לנדנד לעובד על כל שטות אחרי שעות העבודה כשהוא עם הילדים בבית, אפשר אפילו לבקש ממנו לא להגיב למיילים אחרי שעה 19:00. כל מה שחיכה עד 19:00 יכול לחכות עד 9:00 בבוקר למחרת. מחקרים הראו שניתוק פסיכולוגי מעזרים אלקטרונים שקשורים לעבודה מאוד עוזרים בהורדת לחץ של עובד – תעודדו ניתוק כזה אם ברצונכם לשמר את העובד.

ב"סגול" אנו מעבירים סדנאות למנהלים על מנת להעניק להם כלים לזהות מוקדם סימנים של לחץ ושחיקה ולדעת לטפל בהם ביעילות ובאפקטיביות, כמו כן, לומדים גם כיצד למנוע לחץ ושחיקה בקרב עובדים. מעבר לכך, תוכלו למצוא אצלנו מגוון פעילויות גיבוש וכיף, סדנאות, הרצאות העשרה של פנאי וכיף שיכולות לשחרר לחץ בקרב עובדים ולשמר אותם.

*הסדנאות מועברות גם אונליין בעזרת מערכת זום

 

פרטי יצירת קשר: 054-5233303 | info1sagol@gmail.com | חדרה, התחייה 2

 

 

WhatsApp chat
דילוג לתוכן