משחקי מחשב – הצד החיובי של המסך


אפשר להירגע, מסכים ומשחקי מחשב לא יהרסו לילדים שלכם את החיים. מחקר שנעשה על 300 אלף בני נוער באוניברסיטת אוקספורד מצא כי למשחקי מחשב או צפייה במסכים ישנה השפעה מזערית מאוד על בריאותם הנפשית של הילדים, ומבחינת הראייה, החוקרים מצאו כי הרכבת משקפיים מזיקה יותר לראייה מאשר שימוש בסמארטפון.

לדעת חוקרים רבים, משחקי המחשב, המסכים, הטלפון – הם בסה"כ כלי לחשיפת הבעיות שהילד כבר במילא סובל מהן. ההתמקדות בכלי שבאמצעותו הבעיות נחשפות הוא שגוי וממש לא מטפל בבעיה עצמה כמו לדוגמא: הגישה המקובלת שריבוי מסכים אשם בזינוק בדיכאון בקרב בני נוער, אך מחקרים מראים שזוהי תפישה שגויה. במחקר שבדק 40 מחקרים בתחום, עולה כי הקשר בין חרדה למסכים הוא קטן, שולי ולא עקבי.

במאמר הבא נדבר על ההיבטים החיובים שיש במשחקי מחשב, ברור לנו שיש גם אלמנטים שליליים מאוד, כמו רגישות יתר, הימנעות מספורט, התנתקות מהעולם המציאותי וכדומה, אך כאמור, אנו נדון בדברים החיובים שיש לעולם משחקי המחשב והמסכים להציע לילדים שלנו.

זה העולם שלנו – הרחקת הילדים מהמסכים וממשחקי המחשב ישאיר אותם לא מעודכנים, ללא ידע והכשרה בעולם הדיגיטלי, ובעצם יכול לפגוע להם בעתיד. תוך שנה נוכל לשלם דרך הטלפון, ברוב מדינות המערב זה כבר קורה, ארנקים פיזיים נשכחים בבית, ובמקומם הסמארטפון שלנו מחזיק את "המזומן". אין לנו איך למנוע מהילדים שלנו עיסוק במסכים, הם כאן כדי להישאר, וכדאי לתת לילדים את כל הכלים על מנת שידעו "לשחות" בעולם החדש הזה.

יצירת מעגל חברים נוסף – כן, משחקי רשת, שבהם משחקים אונליין עם כל מיני ילדים בכל העולם והארץ, גורמים ליצירת מעגלי חברים נוספים, שיש להם בסיס איתן שלא קשור למראה פיזי, אלא נטו לנושאי עניין משותפים. לעיתים רבות בני הנוער שמשחקים אחד עם השני נפגשים לאחר מכן בכל מיני כנסים, ובסוף הופכים לחברים לכל דבר ועניין. יצירת מעגל חברים מתוך משחקי מחשב יכול לתרום רבות לנער שיש לו קשיים חברתיים בבית הספר, ולחזק לו את הביטחון והדימוי העצמי, ובכך לשפר לו את הדינמיקה מול החברים בבית הספר.

לימוד אנגלית – רוב משחקי המחשב ברשת הם בשפה האנגלית, נערים רבים מעידים שהם למדו אנגלית ברמה מאוד גבוהה לא מבית הספר, אלא בזכות משחקי המחשב.

פיתוח החשיבה – הרבה משחקי מחשב דורשים חשיבה אסטרטגית ותכנון – כל אלו מלמדים את הנער/ה לחשוב בצורה יצירתית ואסטרטגית ולכן מפתח באופן משמעותי את החשיבה של הנער/ה. כיום בבתי הספר כמעט ואין תכנים שמלמדים את בני הנוער לחשוב בצורה כזו, ולכן חשוב לאפשר לנוער לשחק משחקים אסטרטגים חכמים. אפילו המשחק המוכר – SIMCITY הינו משחק אסטרטגי, ועוד אלפי משחקים שבעזרתם ניתן לפתח את החשיבה.

אפשר לפתח תקשורת דרך המשחקים – אם קשה לכם כהורים לפתח שיח ותקשורת עם המתבגר/ת ששקוע עמוק במשחקים. זה הזמן שלכם להצטרף אליהם, להנות יחד איתם ממשחק משותף, לפתח תחום עניין משותף שיעזור לכם בקידום התקשורת. סיפור קטן, אב לילד בן 6 הגיע לאחת הסדנאות שאנו מעבירים, הוא סיפר שאין לו כל תקשורת עם הילד שלו, שהוא לא מצליח לייצר איתו שיח, וגם לא לשחק איתו. המנחה החל לחקור טיפה על תחומי העניין של הילד וגילה שהילד אוהב לשחק משחק רשת מאוד מורכב, שדורש לחיצה על מספר לחצנים בו זמנית. הוא הציע לו שהם ישחקו יחד, הוא ילחץ על הלחצן של היריות, והילד יתקדם בהליכה. האב הסכים, ולאחר כ-חודש הוא העיד שהמשחק שלהם יחד חיבר אותם מאוד, והיום הם משוחחים בחופשיות רבה.

העולם הוירטואלי הביא עימו דברים חיובים רבים, וכדאי שאנו נדע כיצד להשתמש בדברים החיובים הללו כדי לצמוח ולעזור לילדים שלנו גם כן לצמוח. לאורך שנים בני אדם התנגדו לטכנולוגיה מתוך חשש, מתוך פחד, אבל הזמן הוכיח שטכנולוגיה רק הטיבה עם איכות החיים של בני האדם ועזרה להם להתפתח.

מידע נוסף: בהרצאתו של ליאור ברודר עבור בני נוער, הוא מלמד את המשתתפים כיצד לנצל את המניפולציות שמפתחי מחשב עושים עליהם לטובתם האישית.

*אין לייחס לנאמר בכתבה ייעוץ מקצועי

בהצלחה...

פרטי יצירת קשר: 054-5233303 | info1sagol@gmail.com | חדרה, התחייה 2

 

 

WhatsApp chat
דילוג לתוכן