כיצד לעודד התנדבות בקרב צעירים
מחקרים רבים מראים כי להתנדבות יש סגולות רבות, הן בקרב מבוגרים והן בקרב בני נוער: ירידה בסיכון לתחלואות לב, דיכאון, חרדה, השמנת יתר ועוד. נמצא כי בקרב בני נוער שהתנדבו נרשם שיפור במדד BMI, הפחתה ניכרת בתחושות של סטרס ומועקה נפשית, עלייה בדימוי העצמי ושיפור בסיפוק הכללי. המחקרים קובעים כי אנשים שבוחרים להתנדב פשוט בריאים יותר נפשית וגופנית.
הצורך להיות מועיל לסביבה שלך, הוא רצון שכמעט כל אדם נולד איתו, אך יש צורך לפתח אותו ולתמוך בו כבר מגיל צעיר, ובטח בגיל הנערות.
כל מי שהוא הורה לפעוט יודע שהפעוט תמיד רוצה לעזור להיות מועיל בבית, וההרגשה שאתה מועיל משפרת מאוד את הרגשה של הפעוט ועוזרת לדימוי העצמי. כמו כן, תרומה לסביבה עוזרת לילד להיות יותר רגיש לסביבתו ולפתח אמפתיה ואינטליגנציה רגשית טובה יותר.
התרומה של ילדים למאמץ במשק הבית מאפשר להם להרגיש שייכות, ובעיקר ליצור בהם משמעות. בדיוק מאותם מקומות יש לעודד בני נוער לצאת להתנדב.
על מנת לגרום לנער או לילד להתנדב, יש לזכור כי התנדבות הוא תהליך שקשור לפיתוח וצמיחה של המתנדב: הילדות, החינוך מהבית, המסגרת הלימודית, חברים וכדומה.
לפניכם כמה טיפים כיצד לעודד בני נוער וילדים להתנדב:
1- תתנו למתבגרים שלכם תחומי אחריות: טיפול בחצר, טיפול בבע"ח, אחריות על משימות שונות בבית, או אפילו אחריות על סבתא מבוגרת. בהתחלה תתנו להם ליווי והדרכה, ולאט תשחררו את הליווי הצמוד, בהדרגה, ותעבירו להם את האחריות במלואה. תתנו להם את ההרגשה שזה הכל בידיים שלהם.
2- אל תעשו למענם דברים – אתם לא עוזרים להם, אתם פוגעים בהם, פוגעים במסוגלות שלהם, פוגעים בביטחון העצמי שלהם, פוגעים ביכולת שלהם גם להיכשל שזה לא פחות חשוב מלהצליח. והתחילו את זה בגיל מאוד צעיר – שנתיים ואפילו פחות. ההצלחה של הילד כאשר הוא ירגיש שהוא עשה את זה לבד תיצור בו מוטיבציה גבוהה יותר לעשות דברים מורכבים יותר.
3- בעיקר בקרב בני נוער – תאפשרו להם לעזור לכם, באמת ובכנות, תתנו להם לייעץ לכם עם בעיות, לא תאמינו עד כמה ראייה של נער יכולה להיות הרבה יותר צלולה מראייה של מבוגר. תגרמו להם להרגיש מועילים, ושהם יכולים לעזור לסביבה שלהם.
4- ילדים יכולים לעשות דברים מורכבים, וללמוד מהר הרבה יותר ממבוגר – תאמינו בילדים שלכם. ואל תעודדו אותם ע"י כך שאתם אומרים להם שזה "קל", זה עושה את הפעולה ההפוכה, תתנו להם את ההרגשה שהם עושים משהו מורכב, ושרק עצם הניסיון שלהם זה כבר מעולה.
5- הימנעו מתגמולים על התנדבות של בני נוער או ילדים – כסף או מתנה אמנם מייצר מוטיבציה רגעית, אבל לא פנימית. הרווח האמיתי של הנער או הילד הוא בכך שהוא תורם לסביבה שלו, ולא בכך שהוא תורם לעצמו.
6- תהוו מודל – תתנדבו איפה שאתם יכולים, ואם אתם מורים, אז תספרו להם על יוזמה שלכם לסביבה או מקום שבו אתם מתנדבים.
7- תפתחו את כישורי המנהיגות של הילדים בעזרת סדנאות מנהיגות מגוונת – מחקרים מראים כי כישורי מנהיגות עוזרים מאוד ברצון של הנערים והנערות בעתיד להתנדב.
8- תתנו להם לבחור לבד איפה הם רוצים להתנדב, גם אם אתם ממש לא הייתם בוחרים בזה. לא חייבים להתנדב במקום שתורם לך באופן ישיר להתפתחות האישית, גם לאסוף אשפה מחוף הים, לטווח הארוך יתרום הרבה יותר להתפתחות האישית
ההתנדבות גורם למתנדב לפתח אחריות חברתית ושדה בו יוכל לבחון את הערכים שלו והכישורים שלו. בזמן ההתנדבות המתבגר לומד על עצמו: מה הם החולשות שלו, החוזקות שלו, כיצד הוא מתמודד עם קשיים, או כישלונות, כיצד לצמוח ממשברים ואיך להתמודד עם דילמות מוסריות וערכיות. התנדבות מאפשרת למתבגר להתנסות בתפקידים ייחודים שמפתחים בו יכולות וכישורים שלרוב נחשפים אליהם רק כמבוגרים.
ברמה המוסדית, מה ניתן לעשות על מנת לעודד התנדבות בקרב בני נוער:
יצירת קשרים עם חברות גדולות במשק, מתחומים מגוונים כמו הייטק, מפעלים, עיצוב וכדומה על מנת להציע להם מתנדבים מקרב בני הנוער בבית הספר שלכם/מתנ"ס. בני נוער רבים יעדיפו להתנדב בחברה שמפתח לדוגמא משחקי מחשב, או מעצבת פיתרונות פרקטים לגיל השלישי או לאם והיילוד.
ארגוני מתנדבים – תרצו קשרים עם עמותות וארגוני מתנדבים שיכולים לקשר אתכם לכל מיני גופים מעניינים וחשובים שבהם בני הנוער יוכלו להתנדב.
גיוון – תתנו לבני הנוער מגוון רחב של תחומים בהם הם יוכלו להתנדב.
תיצרו פרויקטים של התנדבות בתחומים מגוונים, ותדברו עם התקשורת, תאפשרו להם לצלם את הפרויקט ולסקר אותו.
בהצלחה...