אני והסמארטפון


זה לא סוד שהסמארטפון הפך להיות חלק מהגוף שלנו, תודות לסטיב ג'ובס שהמציא את הטלפון החכם האמיתי, נוח, קל לשימוש, יעיל, יפה וכ"כ שימושי. אנקדוטה נחמדה - סטיב באלמר, מנכ"ל מייקרוסופט לשעבר, בראיון שנתן לקראת ההשקה של האייפון הראשון, צחק על הטלפון של סטיב ג'ובס, וטען שטלפון בלי מקלדת אמיתית לא יעבוד בחיים, ובלי קשר, מי צריך בכלל לשלוח מייל מהטלפון. הנה לינק לסרטון המשעשע – Ballmer Laughs at iPhone

אז היום אנחנו עושים הכל מהטלפון, אבל לא רק אנחנו, הבוגרים, אלא גם, ולפעמים בעיקר, בני הנוער שלנו, אפילו ילדים, כבר מגיל 9 יש בבעולתם טלפון חכם, בו הם יכולים לגלוש, להתכתב עם חברים, לעלות סרטונים ו... אתם יודעים כבר, הרבה דברים אחרים שאין לנו מושג מה הם.

עולמם של בני הנוער והסמארטפון הוא גדול, ולעיתים סמוי מאיתנו, לא מובן לנו, אבל עלינו לזכור כי בסמארטפון יש סכנות רבות - היחשפות לתוכן לא ראוי, בריונות רשת, ניצול, הימורים, בזבוז זמן, פגיעה בראיה, פגיעה בזיכרון, דיכאון, חרדה, בדידות, תחושת אומללות. ישנם מחקרים שמצאו כי השימוש בסמארטפון אצל בני נוער מביא לחרדה ודיכאון, יחד עם זאת, מחקרים אחרים הראו כי אלו מאפיינים שהיו קיימים בכל מקרה בנער/ה והשימוש בסמארטפון רק חידד והביא לידי ביטוי את הרגשות הללו, ולא העצים אותם או גרם להם.

הקשר של בנות ובני הנוער עם הסמארטפון הוא עמוק, ועלינו להבין ולהכיר את הקשר הזה על מנת לדעת להתנהל בתוכו, להציב גבולות כשצריך, לשחרר, או אפילו לתמוך ...

רשתות חברתיות – אל תלחמו מהן, הכירו בהן, קבלו אותן, אבל אל תיכנסו לשם רק על מנת לעקוב אחרי הילדים שלכם. זה יצור את האפקט ההפוך – ריחוק. תלמדו על הרשתות החברתיות שהילדים שלכם נמצאים בהם, גם אם זה לגמרי מנותק ממכם, כהורים חשוב שתכירו איפה הילדים שלכם מסתובבים רוב שעות היום. גם אם זה באופן דיגיטלי. הרי אם הילד שלכם היה נמצא 80% מהזמן אצל איזה חבר, הייתם דורשים להכיר את החבר. אז זה בדיוק אותו הדבר... תעשו שיעורי בית, תכירו את הרשתות החברתיות, יש הרבה, ויש כאלה שייעודים לבני נוער. תנסו להכיר בפלוסים של כל פלטפורמה חברתית, אבל בעיקר הכירו במינוסים שלהם, איך הפלטפורמה הזו או אחרת יכולה לפגוע בילד/ה שלכם.

צילום – כולנו אוהבים להצטלם, גם הילדים שלנו. אך אצל בני הנוער הצילום מקבל גם מימד חברתי חשוב – הכירו בזה. צילום זה חלק בלתי נפרד מחיי החברה של בנות ובני נוער כיום, ולכן אם תתנו לילדים שלכם כלים לצילום מקצועי זה יתרום להם מאוד לדימוי האישי. ישנן סדנאות צילום מעולות ששמות דגש גם על הפן המקצועי אך גם על הפן הרגשי, כיצד אני מרגיש את עצמי במצלמה, איך האופן שבו אני מצלם את עצמי או את חבריי משפיע עלי או מייצג את מי שאני, וכיצד זה שונה מהסביבה שלי, משפחה וחברים. סדנאות פוטותרפיה הן מאוד מומלצות לבני נוער, זה מחבר אותם למשמעות מאחורי המצלמה, וגם מאפשר להם לצלם במקצועיות ולהרגיש ביטחון.

וואטסאפ – לבני נוער יש מלא קבוצות ווטסאפ פעילות, מלא התכתבויות עם חברות וחברים. במקום לדבר בטלפון עם חברה, הם מתכתבים שעות דרך הווטסאפ. זה בדיוק כמו שיחת טלפון, אבל אופן השיח שונה קצת, הטון נקבע ע"י אימוג'ים, כך גם הרגשות והתחושות. שיחות קבוצתיות לעיתים מחליפות את הפגישות הקבוצתיות של חבורות.

אונליין – העידן הפוסט קורונה (בתקווה) הביא איתו את האונליין, בני נוער ומבוגרים החלו לצורך תוכן בעזרת מערכות אונליין כמו זום, Webex, Google Meet ועוד. באופן טבעי, עולם האונליין מגיע בקלות לבני הנוער שלנו, זה זורם להם הרבה יותר מאיתנו, וקל להם יותר לצרוך תוכן כמו סדנאות והרצאות דיגיטליות או אונליין. תעודדו את זה, תאפשרו את זה. בעתיד, ככל הנראה, הרבה אנשים יעבדו מהבית, ולכן צריך ללמוד את המיומנות הזו של פגישות וכנסים שהם אונליין. מומלץ בחום גם לנסות תוכן אונליין, להזמין סדנה משותפת שלכם עם הילד/ה, יש סדנאות ציור מעולות, או אפילו סדנת צילום, או הרצאות אונליין.

הכל קורה כאן ועכשיו ובתוך הטלפון שלי – הילדים שלנו חיים את "העכשיו" הרבה יותר מאיתנו, ו"העכשיו" שלהם נמצא בעיקר בטלפון שלהם. זה בסדר, אל תלחמו בזה, לכם היו "מכתאביות", "פוגים" ולהם יש סמארטפון, זה עולמם החברתי והתרבותי, והם חיים אותו בזמן אמת, עכשיו.

*אין לייחס לנאמר בכתבה ייעוץ מקצועי

בהצלחה...

פרטי יצירת קשר: 054-5233303 | info1sagol@gmail.com | חדרה, התחייה 2

 

 

WhatsApp chat
דילוג לתוכן