שחר שקלש
עיתונאי מזה 12 שנים ומרצה המנגיש היסטוריה ותופעות מורכבות בגובה העיניים ובצורה מפתיעה עם מגוון הרצאות לקהלים שונים.
מדריך ותיק ביד ושם, מנחה קבוצות של צה"ל כוחות הביטחון ובני נוער לקראת המסע לפולין.
שקלש לקח על עצמו משימה להפוך נושאים כבדים ומורכבים למעניינים ואקטואליים. הרצאותיו הן לא היסטוריות נטו, אלא מציגות תופעות חברתיות ואירועים היסטוריים מזוויות נוספות. בשילוב סיפורים מרתקים ומחקרים בתחום הפסיכולוגיה, הביולוגיה והפילוסופיה הוא מציג לקהל תכנים שרלוונטיים בימי זיכרון, אך מתכתבים גם עם היומיום שלנו.
בהרצאותיו שקלש מנתח את הסיבות לתופעות החברתיות הללו: למה בני אדם שונאים זה את זה; מדוע האנטישמיות ממשיכה להתפשט גם אחרי הקמת המדינה והשואה והאם יש מה לעשות נגד זה; ובאופן כללי - למה אנשים מתנהגים כפי שהם מתנהגים וחושבים כפי שהם חושבים. את הכל הוא מציג באנקדוטות מפתיעות, סיפורים בלתי מוכרים ואווירה ידידותית.
שקלש הוא נכד לניצולי שואה ואימו הדליקה משואה בטקס המרכזי בהר הרצל.הרצאותיו
(למעבר בין ההרצאות, יש ללחוץ על התמונה הקטנה מימין)
יהודים על הכוונת
משך ההרצאה: שעה ורבע
אנטישמיות נתפסת תמיד כנושא כבד, חשוך, מדכא… אך אם לומר את האמת, האנטישמיות הייתה ונותרה חלק בלתי נפרד מההוויה הבינלאומית ולא מדובר בתופעה פרימיטיבית שהולכת ונעלמת, אלא בתופעה אקטואלית שהולכת ומשנה את פניה אבל לא את אופייה.
גם מבלי שנשים לב, אנחנו עוסקים כל הזמן באנטישמיות. מהחלטות בינלאומיות שנוגעות למדינת ישראל, דרך הפצת קריקטורות בעיתונות וברשת (בעיקר על ידי ארגוני אסלאם רדיקליים) ואפילו בוויכוחים בין-מגזריים בישראל שמאשימים זה את זה ב”שנאת יהודים”.
הרצאתו של שקלש, “יהודים על הכוונת” מוציאה את הקהל למסע עתיק בעקבות רגש השנאה לעם היהודי – תהליך התפתחותה של האנטישמיות במקביל לסכסוך במזרח התיכון, למה דווקא יהודים מתוארים כחיות לא אנושיות, מה מסוכן בבנות הברית שנראות לנו שלוות ומתונות והאם הציונות היא הפתרון לאנטישמיות – או דווקא הבעיה שמאיצה את התפשטות התופעה.
ניתן להזמין את ההרצאה גם כסדרה בת שלוש הרצאות בנושא אנטישמיות
ההרצאה מותאמת מבחינת הרמה למגוון רחב מאוד של קהלים – גמלאים, מבוגרים ובני נוער
סיפורן של הנשים במלחמה
משך ההרצאה: כשעה
ההיסטוריה נכתבה ברובה ע”י גברים, ומלחמות לרוב מתוארות כ”עניין גברי”, כאשר האישה או הנערה מודחקת לשולי ההיסטוריה. אבל האמת היא, שלנשים יש חלק גדול מאוד בסיפור הכללי של מלחמת העולם השנייה ובדגש על שואת העם היהודי – סיפורים מעצימים על נשים שחרצו גורלות ולרוב לא זכו לתהודה. עד עכשיו.
תפקידן המדהים של נשים, לא רק יהודיות, במהלך מלחמת העולם השנייה עשוי להפתיע רבים. בהרצאה מביא שקלש את סיפורן של הנשים החשובות והמשפיעות, שמוכיחות עד כמה נשים יכולות להיות קרייריסטיות, אמיצות, רוצחות בלב קר ומצילות אלפים בזכות לבן החם – גם כשכל התנאים לרעתן ובחוץ מתחוללת מלחמת עולם ומסע השמדה.
נשים הצילו יהודים, נשים נלחמו, נשים רצחו, נשים חלמו להביא שלום. הגיע הזמן לספר את סיפורן.
הרצאה שמתאימה לכל הקהלים
על שנאה ואלים אחרים
משך ההרצאה: כשעה
שנאה, גורמת לנו, בדרך כלל, לרצות בחיסולו של אדם אחר, להבדיל מקנאה או כעס. כמעט כולנו מכירים את ההרגשה, אבל מעטים מאיתנו עושים עם זה משהו (למזלנו). יחד עם זאת, אף אחד לא עוצר לדון ברגש השנאה, מדוע הוא מתפתח, מה אפשר לעשות כדי להנמיך את עוצמתו של הרגש בעולם שהולך ונעשה מקוטב מדי יום.
שנאה, עם כל הבעייתיות שלה והשאיפה למגר אותה, היא רגש טבעי. עד כדי כך טבעי שהיא נוצרת במוח על ידי אותם איברים בדיוק שיוצרים את האהבה. אבל מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להפוך לאדם ששונא פחות? איך אפשר להנמיך את הלהבות בתוך החברה הישראלית, שרוויה במה שמכונה “שנאת חינם”? מה הקשר לשנאת יהודים שקיימת מזה אלפי שנים? והאם אנחנו שונאים את עצמנו?
בהרצאה נדון גם בקשר המעניין בין שנאה לאהבה – איך התמודדו יהודים בשואה שרצו להתנער משנאה, אפילו אל מול הרוצחים הנאצים – ואיך דווקא השנאה (וקרבתה לאהבה) אפשרה לאנטישמים ביומיום להפוך לחסידי אומות עולם?
בהרצאה ״שנאה״ נבין את התפתחות הרגש הפתלתל הזה, ובשילוב מחקרי הפסיכולוגיה וההיסטוריה נקבל שיטות כיצד אפשר לנסות להתגבר עליו.
השואה והישראלים
משך ההרצאה: כשעה
“ונזכור את כולם”, האמנם?
העולם הולך ומתרוקן מניצולי שואה, התינוקות שנולדים היום לא יזכו לשמוע ממקור ראשון עדות של ניצול שואה, הם לא יראו אנשים עם מספר על היד, לא יחבקו סבא וסבתא עם מבטא זר ולא ייחשפו לסיפורים על הבית שאיננו.
בהרצאה זו נדון בשאלות החשובות בנושא היעלמותה של השואה מהמרחב הציבורי. נשאל כיצד נרטיב השואה ישתנה כאשר לא יוותרו יותר עדים המספרים ממקור ראשון; האם כדאי “להוזיל את השואה” לכדי סרטונים באינסטגרם הולוגרמות במוזיאונים; ועד כמה הסיפור הזה נוגע לבני עדות המזרח ולבני הדור הרביעי.בהרצאה “השואה והישראלים” נדון בשאלה האם מדינת ישראל “זקוקה” לשואה והאם – כמו שמעידים רבים מיהודי ארה”ב – נכונה התפיסה שזיכרון השואה החליף את הזהות היהודית?זיכרון השואה בישראל הולך ומתפוגג, בשעה שדווקא תודעת השואה שלנו תופסת תאוצה.
קטעים מהרצאתו של שחר שקלש "יהודים על הכוונת"