מהי מעורבות חברתית בקרב בני נוער
זה לא מספיק שלמתבגר יש מלא חברים, ושהוא יוצא כל הזמן לבלות איתם. אין זה אומר שהוא עוסק במעורבות חברתית. מעורבות חברתית זה הצטרפות לארגון, עמותה, או מיזם חברתי שמטרתו לקדם את הקהילה בהיבטים אזרחיים חשובים כמו: שיווין, מגדר, דמוקרטיה, איכות הסביבה וכדומה. אבל לא רק, מעורבות חברתית קשורה בעיקר ליכולת את הנער/ה לפתח אידיאולוגיה בנושאים חברתיים ופוליטיים, לתמוך בעמדות מסוימות, להיות מסוגל/ת להביע דעה בנושא חברתי מסויים. פעילות או ידע בתחומים אלה ונוספים מגלה סולידריות, כבוד, נתינה, אכפתיות וערבות הדדית. מדובר על ערך שטומן בחובו ערכים מרכזיים בחיי החברה המודרנית, וערכים אלו בטווח הארוך יתרמו להתפתחות האישית של הנער/ה.
על המורה/מנהל בית ספר/ הורה להוות מודל בהקשר של מעורבות חברתית. יחסים חברתיים, מתן הזדמנות לתרגול מעורבות אזרחית וערכים והתנהגויות שמציגים מבוגרים קרובים הם הבסיס להתפתחות מודעותּ אזרחית אצל בני נוער. עיסוק במרכיבים דמוקרטיים כמו דיון בסוגיות קהילתיות תורם לתחושת האחריות האזרחית ולכוונות להשתתפות אזרחית בעתיד. כל זה מתעצם אם ההורים מספקים סביבת חיים שבה פרשנויות פוליטיות מעורבות באירועי היום-יום. הורים יכולים להשפיע על התנהגות ילדיהם בעזרת הדרכה והכוונה, אך גם באופן טבעי: ילדים נוטים לחקות את הוריהם כמודלים להתנהגות. באותה מידה גם מנהלת בית ספר או מחנך יכול להשפיע על התלמידים. ע"פ מחקר שנעשה על תוכנית מעורבות חברתית שהונהגה בארה"ב - תלמידים שנחשפו לתכנית גילו יותר אחריות כלפי הקהילה, נמצאו בעלי ידע פוליטי נרחב יותר, גילו עניין רב יותר בפוליטיקה ובאקטואליה ותבעו יותר אפקטיביות פוליטית מנציגי השלטון.
הקניית ערכים בנושאים אזרחיים במערכת החינוך: במישור הלימודי יש לחשוף את התלמידים לתכנים בנושאים ערכיים, מה אנו יכולים לעשות למען האזרחים והסביבה, כיצד אנו יכולים לשפר את חיי היום יום שלנו. דרך ההשפעה על המטען האישי שנושא אתו כל לומד מוטבע חותם על דמותה של החברה והמדינה. הקניית ערכים נעשית באמצעות המעשה החינוכי, הכולל את אקלים בית הספר, תכניות הלימוד, ספרי הלימוד, התנהגות המורים, טקסים, נושאים מרכזיים, ועוד. יחד עם חומרים ותכנים ערכיים, יש לשלב גם את הפן החוויתי: התנסות ביישום הערכים הללו במסגרות של סדנאות מנהיגות, סדנאות בנושא אחריות חברתית ועוד.
במישור ההתנהגותי, החשיפה וההתנסות בתחום של אחריות חברתית יביא לכך שהתלמידים ישתנו באופן חיובי, ויהפכו לחברים טובים יותר אחד לשני, ואזרחים מועילים יותר לחברה. הוצאה לפועל של תוכניות בתחום של אחריות חברתית תאפשר יצירת מוטיבציה פנימית בקרב בני נוער ותלמד אותם על מסוגלות ותוציא אל הפועל כישורים חבויים או תחדד קיימים. הילדים שנחשפו לתכנים אלו, ע"פ מחקרים, פיתחו אינטליגנציה רגשית ברמה גבוהה, מחקרים מלמדים על קשר חיובי בין אינטליגנציה רגשית לבין הישגים אקדמיים.
מחקר נוסף הראה (הכהן ורונן, 2011) כי ישנו קשר בין האקלים הבית ספרי לבין הכישורים החברתיים של התלמידים. ככל שאיכות וההשקעה בתלמידים גבוהה יותר, כך הכישוריים החברתיים של התלמידים טובים יותר. יצירת אקלים בית ספרי מטיב נעשה בעזרת סדנאות גיבוש, סדנאות לשיפור הכישורים של התלמידים, ימי כיף והפגת מתחים.
מאמרים מקושרים לנושא של מעורבות חברתית: כיצד לעודד התנדבות בקרב צעיריםבהצלחה...

