איך לבחור הרצאה לבני נוער?



במאמר הבא העניק לכם כלים וטיפים כיצד לבחור הרצאה ומרצה שיתאים לבני נוער. כי זה ממש לא כמו שבחורים למבוגרים, יש המון אלמנטים שצריך לשים לב אליהם, אספנו את הטיפים לאורך שנים של עבודה מול מחלקות בני נוער בעיריות ומושבים, בני נוער בתיכונים וחטיבות, ובני נוער בסיכון:

אתחיל בסיפור, לפני כ-6 שנים, בתחילת דרכי, התחלתי לעבוד עם מרצה מוכר, שהיו עליו חוות דעת רבות, והוא הרצה המון בבתי ספר ולבני נוער. במקביל התחלתי לעבוד עם מרצה נוספת, שמדברת על אותו תחום, אבל מזווית ראייה אחרת. כאשר אותה מרצה גילתה שאני מייצגת את המרצה הזה, ושהוא מרצה לבני נוער היא לא הצליחה לנשום, ושלחה אלי עשרות מאמרים על הנזק שהוא יכול לעשות לבני נוער בעקבות ההרצאה שלו. התייחסתי לזה בכובד ראש, וחקרתי לעומק קולגות, אנשים שמגיעים מהתחום וכדומה.

וגילתי, להפתעתי, שיש אמת במה שהמרצה טוענת, ההרצאה שלו יכולה להשתמע לשתי פנים – וזה הדבר הכי מסוכן שאפשר להביא לבני נוער.

לפניכם 10 טיפים איך להימנע מכך, ואיך למצוא את המרצה וההרצאה המתאימים ביותר:

1- אל תיקחו מרצה מבלי להתייעץ עם לפחות שלושה בני נוער – תשאלו אותם מה הם רוצים לשמוע, ומה מעניין אותם – מבטיחה שגם תופתעו מהתשובות.

2- תבחרו בנושא שקרוב לליבם של בני הנוער – לדבר על פוליטיקה או אקטואליה זה בהחלט חשוב, אבל אולי במסגרת שיעור חינוך, לא במסגרת של הרצאה חיצונית. תבחרו נושאים כמו: דימוי גוף, עתידנות וטכנולוגיה, סייבר, רשתות חברתיות, הצלחה, מנהיגות וכו...

3- המרצה חייב להיות מצחיק אבל אל תיקחו סטנדאפיסט – כי מסטנד אפ לא לומדים כלום, ובטח לא זוכרים כלום. זה אמנם כיף ומשחרר, אבל לא לשם כך התכנסנו – תביאו מרצה שיודע לשלב בחוכמה הומור בריא עם תוכן מעשיר, שיודע לגרום לילדים לצחוק ולהתחבר לתוכן מורכב ע"י הומור.

4- שהמרצה לא ייצור בכיתה אווירה של שיעור – זה אולי אחד הטיפים החשובים ביותר, מרצה שעומד עם טוש, כותב על הלוח הרבה, ומבקש מהילדים להשתתף – לא! זה לא שיעור, המרצה חייב לגרום להם לרצות להשתתף, לתת להם את האפשרות להתפרץ גם מבלי להרים את היד, לאפשר להם שיח אמיתי בניהם ובינו, לא לכתוב נקודות על הלוח – הם לא אמורים לעתיק את זה למחברת, אין על זה מבחן – המרצה חייב לאפשר אווירה של הרצאה ולנתק אותם מהשיעור.

5- ניסיון – תדרשו לדעת כמה ניסיון יש לו עם בני נוער, אל תשכחו לקחת גם המלצות, אבל תבקשו ממנהלי בתי ספר, לא סתם ארגונים שאין לכם מושג מה הם ואם הם בכלל קיימים.

6- פרזנטציה – אחד הכלים החשובים ביותר להרצאה לבני נוער – מצגת שמשלבת סרטונים משעשעים ותמונות שממחישות את הנאמר בהרצאה. העולם של בני הנוער הוא עולם ויזואלי, ולכן הם חייבים גירויים ויזואליים, תוודאו שיש למרצה מצגת.

7- אלימות – לפעמים התכנים או הסיפור שהמרצה מספר בהרצאה הוא בעל אופי אלים, סיפורים על שימוש בסמים, סיפורים על קטטות - תוודאו שאין תכנים כאלו, ושהמרצה עושה התאמה מיוחדת לגיל המשתתפים.

8- הרצאה בעלת אופי מיני – מעבר לכך שזה יכול להביך המון ילדים, תוודאו שאין תיאורים גרפיים, או שהמסקנות שעולות מהאופי המיני של ההרצאה הם קלות להבנה ולא דורשות התעמקות – כי אם כן, זה יכול לעשות את האפקט ההפוך. באופן כללי, מומלץ להימנע מלהביא הרצאות בעלות אופי מיני מובהק לבני נוער.

9- הרצאות שיש עליהן דעות מנוגדות – יש מרצים, שהם מעולים, וההרצאות שלהם מרתקות! אבל, הם שחור או לבן, יש כאלה לטענתם זה שגוי להביא את ההרצאה לבני נוער, ואחרים טוענים שזה מומלץ – לא כדאי להביא הרצאה כזאת, כי מתוך 200 בני נוער, לפחות רבע יתפסו את זה בצורה שלילית.

10- דינמיות – המרצה חייב להבין שבני נוער הם מאוד דינמיים, לרגע הם איתך לגמרי, וברגע אחר הם עסוקים בלקלוע מחקים לפה של החבר – זה בסדר, זה קורה וזה ייקרה – המרצה חייב להבין שגם הוא צריך להיות דינאמי, להתאים את עצמו לאווירה בכיתה, לתגובות הילדים, לא לקחת אישי אם פתאום הם לא קשובים, לפעמים סתם בא להם להשתחרר, לנווט אותם בעדינות ונעימות בחזרה להרצאה.



בהצלחה :)

מאת: דנית אוזן גרנות

 

פרטי יצירת קשר: 054-5233303 | info1sagol@gmail.com | חדרה, התחייה 2

 

 

WhatsApp chat
דילוג לתוכן