ד"ר שמעון אזולאי
ד"ר שמעון אזולאי מוכר לכם אולי מהתכנית המצליחה והאהובה "למה מה?" בערוץ שמונה - ערוץ המדע.
אזולאי, עוד כשהיה דוקטורנט מצטיין באוניברסיטה העברית, נחשב לחוקר חדשן ופורץ דרך בתחומו ומתמחה בשאלת האושר הקיומי וחיבורו לתרבות המדיה והאינסטנט של ימינו.
בהרצאותיו המרתקות והמרעננות מחבר ד"ר אזולאי בהומור ובחן רב בין סוגיות פילוסופיות מורכבות הקשורות בבני האדם לתרבות, קריירה, משפחה, דת, פוליטיקה ומדע ומאפשר גם לכל אדם להתחבר לפילוסופיה של החיים. הרצאותיו כוללות שיח ואינטראקציה ערה עם הקהל.


הרצאותיו
(למעבר בין ההרצאות, יש ללחוץ על התמונה הקטנה)
הרצאות בנושא חינוך:
חינוך ומשמעות החיים
הרצאה זו מבקשת להציג את הקשר שבין שאלת משמעות החיים ושאלת מבנה החינוך. מצד אחד, שאלת משמעות החיים היא שאלת היסוד בחייו של האדם ומצד שני, שאלת החינוך היא שאלת היסוד לגבי דור העתיד. הרצאה זו מביאה תפיסה מקורית של משמעות החיים וכיצד זו יכולה לעצב ולשנות את מבנה החינוך ואפילו לפתור כמה מבעיות היסוד של החינוך.
לראות את התלמידים השקופים
כמעט בכל כיתה ניתן למצוא תלמידים “שקופים”. הכוונה היא לאותם תלמידים נוכחים–נפקדים, אלו שאינם מעורבים בלימודים, אך גם אינם מפריעים. מה מאפיין את אותם תלמידים? איזה כשל מוסרי של המערכת קשור לעצם קיומם? כיצד ניתן להתמודד עם בעיה זו? על אתיקה, פדגוגיה ומה שביניהן.
אדם מחפש משמעות
העידן המודרני איפשר לאדם המערבי רווחה גדולה מאי פעם: רווחה כלכלית, אריכות ימים, נוחות טכנולוגית, אך בתוך כל זה נמצא החשש הגדול משעמום וחוסר ערך. האם ניתן למצוא משמעות בעולם חילוני? האם החיפוש אחר האושר נועד לכישלון? השאלות הגדולות של חיינו עומדות במרכזה של הרצאה זו, התשובות הן חלק ממסע ארוך שהפך לדוקטורט של המרצה, העוסק בשאלת משמעות החיים.
אני חושב משמע אני יודע
אנו חיים בעידן בו המידע זמין בכל עת ובכל מקום. הרעיון שהכיתה ובית הספר הם המקום הבלעדי בו ידע מועבר – הפך לבלתי רלוונטי. הכיתה אינה צריכה להיות מקום בו מועבר ידע אלא מקום בו לומדים מה לעשות איתו, ובעיקר – לחשוב עליו. ההרצאה מבקשת להציב את חשיבות הביקורתיות והחשיבה העצמאית בלב מעשה ההוראה. בין השאר, נבקש לראות כיצד פילוסופיה יכולה לסייע בכך. כיצד היכולת לטעון משפיעה על עיצוב הידע והזהות ומה הקשר בין כל זה ובין הומור.
רגשות, תשוקות ופנטזיות – שיחה על אהבה ורגשות
רבים מצדדים בהבחנה בין הלב ובין הראש, בין הרגשות ובין השכל. נראה כי רבים סבורים כי אלו הם שני דברים שונים המובילים להחלטות ולצורות חיים שונות. התפיסה היא שבעוד עולמם של ה”רציונאליים” נתפס כקר ונטול תחושה, הרי שעולמם של ה”הולכים אחרי הלב” נתפס כסוער, מסוכן ובלתי יציב. הרצאה זו מבקשת להציע אלטרנטיבה לתפיסה הזו ולהציג תמונה עשירה ומורכבת יותר של חיי הרגש. שיחות על רגשות שהשכל אינו נעדר מהן, לצד החלטות שכליות המונעות מהרגש. ההרצאה מבקשת להציע נקודת מבט מקורית על תשוקות ופנטזיות. החל מענווה ושפלות רוח, דרך אהבה וקנאה, וכלה במיניות ופנטזיות מיניות.